• Duizenden tevreden klanten
  • Vergelijk gecontroleerde specialisten
  • Onafhankelijke informatie

Onderhoud van een dakkapel

15 mrt. 2015 12:51 Door Marvin Grouw

Het goed onderhouden van een dakkapel is erg belangrijk voor een lange(re) levensduur. Achterstallig onderhoud is vaak duurder dan wanneer het onderhoud goed wordt bijgehouden. Een dakkapel van hout heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar en een kunststof dakkapel gaat met het juiste onderhoud zo'n 40 jaar mee. De aanschaf van een dakkapel is vaak behoorlijk prijzig, maar levert dan ook een lange periode van extra woongenot op. Wat voor onderhoud heeft jouw dakkapel zoal nodig? En wat voor kosten zijn hieraan verbonden? We leggen het je graag uit.

Onderhoudskosten dakkapel

De onderhoudskosten voor jouw dakkapel zijn allereerst afhankelijk van het type dakkapel dat je hebt. Een houten dakkapel heeft hogere onderhoudskosten dan een kunststof dakkapel. Ook verschillen de kosten of je een dakkapel met plat dak, schuin dak of een puntdak hebt. Gemiddeld genomen moet je denken aan schoonmaakkosten voor het reinigen van de dakkapel van ongeveer € 150,- per jaar. Dit kun je ook zelf doen. In dit artikel lees je tips over het reinigen van een dakkapel.

Schilderwerk dakkapel. Eén van de hoogste kostenposten in onderhoud bij een houten dakkapel is het schilderwerk. Het goed bijhouden van de verflaag op de dakconstructie is erg belangrijk. Dit beschermt het materiaal tegen weersomstandigheden zoals regen, hagel en sneeuw. Regelmatig een nieuwe verflaag zorgt er niet alleen voor dat de dakkapel er weer als nieuw uit ziet, maar is ook noodzakelijk voor goed onderhoud. De kosten van een nieuwe schilderlaag variëren tussen de € 350,- en € 650,-, afhankelijk van het formaat dakkapel en soort verf.

Onderhoudscontract. Om onderhoudskosten te besparen en er zeker van te zijn dat de dakkapel het juiste onderhoud krijgt, kun je ervoor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de specialist die jouw dakkapel heeft geplaatst, maar er zijn ook vele andere bedrijven in de regio die dit kunnen doen.

Goed onderhoud is belangrijk voor de garantie

Als je een dakkapel laat plaatsen, wordt hier garantie op gegeven. Vaak geven leveranciers deze garantie echter met bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde hiervan is dat er regelmatig onderhoud plaatsvindt aan de dakkapel. Het is belangrijk dat je de voorwaarden goed doorleest. Er zijn namelijk ook leveranciers die alleen garantie geven als de onderhoud door hunzelf of door een aangesloten specialist wordt uitgevoerd.

Onderhoud is dus niet alleen belangrijk voor de levensduur van de dakkapel, maar ook om gebruik te kunnen blijven maken van de garantie.

Welke onderhoudswerkzaamheden heeft jouw dakkapel nodig?

Hieronder vind je een overzicht van de jaarlijks terugkomende onderhoudswerkzaamheden. De laatste twee punten gelden alleen als je een houten dakkapel bezit:

  • Reinigen van dakkapel (afnemen met water)
  • Hang en sluitwerk controleren en/of vervangen
  • Dakbedekking en regenwaterafvoer controleren, dit zijn gebieden die vaak vol komen te zitten met bladeren en andere viezigheid
  • Raamrubbers invetten
  • Ventilatieroosters (indien aanwezig) schoonmaken
  • Controleren of het schilderwerk nog goed is en er geen scheuren e.d. op zitten
  • Gemiddeld eens per vijf jaar het schilderwerk opnieuw laten uitvoeren

Als je bovenstaande punten ieder jaar naloopt, zou dit voldoende moeten zijn om de dakkapel goed te onderhouden

Succes met het onderhoud van jouw dakkapel!